Wadder.nl

Dit is het forum en de blog van Wadder.nl

Beste Wadderaars,

Ik ben sinds een week of 2 de nieuwe eigenaar van Wadder 4.We zijn druk bezig de Wadder vaar klaar te maken. Schoonmaken en schilderen van de kajuit. Tijdens het servicen van de motor is mij het volgende opgevallen, dat de kuip alleen een afwatering heeft naar de zwaardkast. Dit lijkt nij een beetje weinig. In het forum kan ik nog niet veel over vinden. Ik vraag mij dus af of dit orgineel is? Onze Wadder is bij Bockxe in ter Aar gebouwd. Weet iemand hoe dit zit of zijn er mensen die hier aanpassingen aan hebben gemaakt. Misschien kan iemand foto's maken hoe het moet zitten of hoe dit verbeterd kan worden.

Met vriendelijke groet,

Kees Stam

Weergaven: 521

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Beste Kees,

 

Mijn wadder (Zeekraal, nr 15)heeft dezelfde constructie. De afwatering zit voorin de kuip direct op de zwaardkast. Dat heeft een nadelen. Als je zeilt en scheef gaat loopt het water naar de voorste punt van de kuipvloer. Dat komt omdat de vloer trapeziumvormig is. Bij mijn eerste tochtje op een woelige zee met veel regen en buiswater liep er veel water naar binnen zonder dat ik het in de gaten had. Om dat op te lossen heb ik de voorste luiken waterdicht gemaakt en dat blijkt afdoende. Omdat de kuipvloer maar een paar centimeter boven de waterlijn ligt heb ik er niet voor gekozen om afvoeren in de hoeken te maken. Ik was bang dat er bij varen onder helling water in de kuip zou komen. Ik vaar inmiddels 12 jaar met de geknevelde luiken en dat bevalt prima. De capaciteit van het afvoergaatje in de zwaardkast is voor een flinke regenbui of buiswater voldoende.

Bij later gebouwde wadders is de constructie van de kuip en afwatering verbeterd. De kuipvloer is een centimeter of tien omhoog gebracht, en er zijn twee afvoerbuizen aan de zijkant gezet en de vorm van de kuipvloer is meer rechthoekig geworden, zodat onder helling niet al het water naar de voorste hoeken kan lopen.

 

Groet,

Bernard Kramer

Bernard,

 

Lijkt mij een prima oplossing.

Al met al een hoop te doen.

Bedankt voor je reactie.

 

Met vriendlijke groet,

Kees Stam

 

Hallo Kees en Bernhard,

Bij onze wadder(nr. 2)is hetzelfde systeem. Ik dacht dat systeem alleen toegepast was bij de wadders 1 t/m/ 6, de wadders van Bockxe. Wij hebben tot nu geen problemen gehad, maar ik heb uiteraard voor geval van nood een goede lenspomp standby.

Ik ben benieuwd hoe je de luiken waterdicht hebt gemaakt,Bernhard, dus als je er foto's van hebt kun je die misschien op de site plaatsen. Mocht je met de wadder naar Woerden komen, dan wil ik dit graag bekijken.

Bij voorbaat dank.

Met vr. gr. Rinus

Beste Rinus en Kees,

 

Omdat ik komend weekend er niet bij ben in Woerden, heb ik een paar foto's gemaakt van de constructie voor het waterdicht maken van de luiken. Aan de onderkant van de luiken zijn aluminium u-profielen gemonteerd en daarin zijn rubberen strips geplakt (niet zichtbaar op de foto). In de luiken zijn gaten gemaakt met aan de bovenkant een verzonken rvs-plaatje waar een bout in valt. De bout kun je vastdraaien in een moer die op een stukje buis in het gootje gelast is. Per luik 7 stuks. Wel even werk, maar daar had ik in dit geval een mannetje voor. Zit goed dicht zo. Nadeel is dat je het luik niet snel even open kunt maken. Als het niet nodig is doe ik dat ook nooit gedurende het seizoen. De achterste luiken liggen gewoon los.

 

Groet,

Bernard

Antwoorden op discussie

RSS

© 2024   Gemaakt door Jason Brooks.   Verzorgd door

Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden