Wadder.nl

Dit is het forum en de blog van Wadder.nl

Beste Wadderaars,

Wie kan mij adviseren over het strijken en met name weer hijsen van de mast op een Wadder. Ik heb afgelopen weekend de mast van de Helena gestreken mbv de strijkinstallatie en de stag van de fok (rolreeflinstallatie met profiel) en dat ging prima. Ik vraag me echter af of ik de mast ook weer kan hijsen mbv van diezelfde voorstag. Is deze stag daar wel voor bedoelt, is hij sterk genoeg?
Concreet vraag ik mij dus af of er een speciale val c.q. stag moet worden geplaatst om weer te kunnen hijsen die de krachten die daarbij vrij komen aankan. Ik hoor heel graag over hoe bij jullie de installatie wordt gebruikt.

p.s. Ik zou een snelle reactie op prijs stellen aangezien ik de mast een van de komende dagen weer moet plaatsen.

met vriendelijke groet,

Albert Kramer

Weergaven: 929

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Dag Albert,

Afgelopen weekend heb ik de mast gestreken en weer gehesen met de fokkestag, de sprenkel en met een takel. De giek maak ik dan los van de mast.
De fokkestag, de kortste stag dus houdt dit allemaal. Uiteraard centreert het strijkwant de mast.
De takel die ik gebruik is een oude fokkeschoot, dus met klem. Kun je hem per haal even vastzetten bij het ophalen van de mast.

Voorbereiding:
de fokkestag zit aan de bovenkant van de sprenkel vast. De onderkant van de sprenkel zit met een klein stagje met spanner vast aan het dek voor de kajuit. Deze maak ik aan l kant los.
De takel, die twee blokken heeft, daarvan wordt er l vastgezet aan het dek. Hier zit ook de schoteklem voor het remwerk. Het tweede blok wordt aan een oogje van de sprenkel vastgezet. Goed checken of alles goed vast zit.

Sprenkel zit met bout vast in de mastvoet.

Mijn voorstag, die van de kluiver dus heeft een snelkoppeling. Bij de voorbereiding wordt de spanner van de achterstag wat losser gezet zodat de voorstag ook losser staat en moeiteloos met de snelkoppeling losgehaakt kan worden.

De mast staat dan op de fokkeschoot en de takel.
dan aktie, dwz strijken. Als het goed is moet je wadder achter een goede maststeun hebben die je in je vlaggestokhouder kan zetten. De massteun vangt je mast op. oja, de maststeun wel aan je boot borgen met een lijntje, anders kan die bij het hijsen de plomp in gaan.
Bij het ophalen van de mast gaat dit moeiteloos door het aanhalen van de takel weer rechtop. Altijd even checken of een val of schoot of vlaggelijntje vrij ligt en niet blijkt haken

specifiek bij jou, de constructie van de rolfok ken ik niet, maar als deze rondom l fokkestag is geconstrueerd zie ik geen probleem.
Als je de constructie niet vertrouwd omdat er een aparte draaitrommel of wartel bovenin zit zou je een aparte stag kunnen overwegen die je bij niet gebruik langs de mast laat hangen.

succes

groeten
Herman Bobeldjk, schipper van de zwerver, voorheen cajar anjo
Hoi Herman,

Dank voor je uitgebreide reactie. Ik zal even controleren of de rolreef om een bestaande stag is geplaatst, ik denk het wel. Van de week gaat de boot weer in het water en ga ik voor het eerst zeilen. Eerder ging niet omdat het onderwaterschip zo vol zat met pokken (ook de schroef) dat hij niet meer manouvreerbaar was op de motor.
De thuishaven wordt waarschijnlijk Den Oever, lekker vlakbij het wad en IJselmeer.

vriendelijke groet,

Albert
Hallo Albert,
Ik begrijp uit je verhaal dat de koop definitief is,
dus gefeliciteerd met de aankoop van Wadder nr. 1
Als onze boten eens bij elkaar liggen kunnen we eens kijken welke nog het meest origineel is.
V.w.b. het hijsen, als de stag het strijken kan hebben dan lukt het hijsen ook wel.
Met vr.gr.
Rinus (wadder nr.2)


Albert Kramer zei:
Hoi Herman,

Dank voor je uitgebreide reactie. Ik zal even controleren of de rolreef om een bestaande stag is geplaatst, ik denk het wel. Van de week gaat de boot weer in het water en ga ik voor het eerst zeilen. Eerder ging niet omdat het onderwaterschip zo vol zat met pokken (ook de schroef) dat hij niet meer manouvreerbaar was op de motor.
De thuishaven wordt waarschijnlijk Den Oever, lekker vlakbij het wad en IJselmeer.

vriendelijke groet,

Albert
Beste Albert,

Gefeliciteerd met de aankoop van je wadder.

Ik ben net thuis van mijn vaartocht naar de wadden. Je hebt al een uitgebreid antwoord van Herman gehad. Volgens mij een goed en duidelijk verhaal. Een paar aanvullingen wil ik er nog op geven:

Met een fokkestag die in goede conditie is (geen roestvorming) en redelijk zware blokken en sluitingen en geen versleten lijnen is het strijken op deze standaardmanier goed en verantwoord mogelijk.

Bij de wadders is het gelukkig zo dat alle stagen dubbel zijn uitgevoerd. Twee voor, fok en kluiverstag, aan elke kant twee zijstagen en een achterstag, maar de achterste zijstagen staan zover naar achter dat deze de mast altijd rechtop houden, ook als de achterstag helemaal los is. Het enige kritische moment is wanneer de mast gedeeltelijk gestreken is en alleen aan een voorstag hangt.

Puntje veiligheid. Zorg ervoor dat je, tijdens het strijken en weer rechtopzetten, nooit iemand onder de mast laat staan. Altijd naast de mast staan om eventuele stagen op vangen e.d.. De giek (met het grootzeil er nog aan) helemaal uit de mast halen en op het kajuitdak leggen. Kijk er ook eens naar of de gaten in de bladen aan de uiteinden van de sprenkel niet te ver zijn uitgesleten. Is dat wel het geval boor dan nieuwe gaten, zo´n 10 mm van de rand en de andere gaten.

De snelsluiting van de kluiverstag heet een pelikaanhaak. Het is slim om die goed te borgen door de ring naar beneden toe vast te zetten. Als je het korte stagje tussen sprenkel en voordek vervangt door een grote wantspanner kun je de fokkestag altijd mooi strak zetten. Voor het strijken inderdaad de achterstag wat ontspannen, maar ook alle zijstagen een klein beetje ruimte geven. Dat maakt dat het strijken en omhoogzetten wat soepeler verloopt. Let erop dat bij het ontspannen van de wantspanners deze er nooit helemaal uitvallen omdat je ze te ver losdraait. Dit voorkom je door meteen na het losdraaien de wantspanner altijd weer twee volle slagen aan de draaien. Als je naast een rolfok ook een rolkluiver hebt moet je tijdens het strijken deze rol wel met de hand (laten) vieren, geleiden en vrijhouden van het dek en ervoor zorgen dat deze vrij wordt meebewogen, de verf niet beschadigt en ook niet knikt.

Het lijkt allemaal ingewikkeld, maar ik doe het strijken in m´n eentje in een kwartier en het weer opzetten, inclusief het weer goed spannen en borgen van de verstaging, in een klein half uurtje. Het is uiteraard nog gemakkelijke om het met z´n tweeen te doen Succes ermee.

PS 1 IJsselmeer

PS 2 Adviesje. Neem eens telefonisch contact op met Henk Vroegh van de werf Conavroegh in Geldermalsen. Een paar jaar geleden is Gerard Boon hier met zijn schip voor reparaties geweest. Het is, denk ik, voor je van belang precies te weten wat er toen allemaal aan het schik is gedaan.

Antwoorden op discussie

RSS

© 2024   Gemaakt door Jason Brooks.   Verzorgd door

Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden