Wadder.nl

Dit is het forum en de blog van Wadder.nl

Hallo,
Hierbij een foto van het gland van mijn Annie (bouwnr 73).
Ik heb twijfels of de borgmoeren wel op de juiste plaats zitten. Op de foto zijn dat de bovenste moeren.

Want als ik er naar kijk, denk ik: die moeren zitten lelijk in de weg als je het gland verder aan wilt draaien. Ik kan me voorstellen dat die borgmoeren aan de andere kant van het gland kunnen zitten, zodat er meer ruimte ontstaat om het gland verder aan te draaien als het vetkoord aan het verslijten is.
Bovendien een gevoelig punt, omdat volgens de verzekering (maar niet volgens mij) Annie destijds zonk wegens een lekkage door de schroefas.

Wie wil even zijn bilge induiken met camera om me te laten zien hoe deze constructie er uit behoort te zien?

Groeten,
Willem Jan


Weergaven: 1957

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Beste Willem Jan, maak je geen zorgen over deze bevestiging want deze bovenste moer dient om de as te borgen. Als je de flens erg diep in de gland moet draaien zijn de vetkoorden echt versleten!! Het vetkoord vervangen is een simpel en waarschijnlijk ook wel het goedkoopste onderhoud klusje. Het enigste waar je op moet letten is de glandbus netjes evenwijdig te houden en niet te strak aantrekken.( op het laatst even controleren met de schuifmaat) Mijn constructie is identiek aan die van jou.
Het kan zijn dat er draadeinden in de flens gemonteerd zitten. Deze zijn dan met de bewuste moeren geborgd. De onderste moeren zijn volgens mij zelfborgend.

Bij mij zit het allemaal anders zoals je weet.

Fred
Willem Jan DE constructie is OK. De draadeinden in de vaste flens worden geborgd door een moer. Moet je de pakkingdrukker nog verder vastzetten dan ik het hard nodig dat je enkele pakkingen vervangt zoals Paul Born al opmerkte. Persoonlijk doe ik er niet al te veel aan. Ik geef wel de vetpomp zeer regelmatig een slagje. Bijgaand een foto van de constructie zoals bij mij uitgevoerd. Casconummer 88, zeilnummer 48. Overigens vind ik het nog steeds onbegrijpelijk dat een schip zou kunnen zinken als gevolg van de reden zoals bij de Annie wordt opgegeven.

Beste Wim, Dank voor je foto. Wel een beetje nat daar in je bilge. Je begrijpt wel dat de bilge van Annie kurkdroog is, we zijn getraumatiseerd ;-) Ik zie dat je een andere vetpomp hebt. De tweede eigenaar van Annie, die toen nog Ommelander heette vond die te klein en heeft er een enorme vetpers naast laten installeren. Mijn schroefas functioneert dit hele seizoen (115 draaiuren) werkelijk perfect, af en toe een drupje. Daarom is het inderdaad merkwaardig dat de HISWA-gecertificeerde expert de verzekering (De Europeesche) wijs heeft gemaakt dat Annie daardoor is gezonken. Hij beweerde zelfs dat er geen vet in mijn enorme vetpers zat. Hij zat voor driekwart vol, en ik ben een vetpers neuroot die elk uur dat ding een slagje geeft. Helaas heb ik het verloren, ondanks een contra-expert ad € 800, die ook niet verder kwam dan de schroefas. De oplossing kwam van de winter: toen Annie's roestvrijstalen tanks werden verwijderd bleek de ware oorzaak: een piepklein gaatje in de zwaardkast. Zie foto. Oorzaak: de beide roestvrijstalen tanks waren zonder isolatie tegen de zwaardkast aangedrukt (met stalen banden). Gevolg: (je raadt het al): electrolytische corrosie, die zich merkwaardig genoeg, maar volgens kenners veelvoorkomend, geconcetreerd heeft op 1 plekje. Dus aan de andere kant zat ook zo'n plekje, met de schroevedraaier kon je er doorheen. Ik heb de hele zwaardkast daarna doorgemeten en mat overal minimaal 3 mm. Dat is voldoende, lijkt me. En die gaten zijn gedicht. De les: zorg ervoor dat die tanks niet in contact komen met de zwaardkast.
Wim eijken zei:
Willem Jan


DE constructie is OK. De draadeinden in de vaste flens worden geborgd door een moer. Moet je de pakkingdrukker nog verder vastzetten dan ik het hard nodig dat je enkele pakkingen vervangt zoals Paul Born al opmerkte. Persoonlijk doe ik er niet al te veel aan. Ik geef wel de vetpomp zeer regelmatig een slagje.
Bijgaand een foto van de constructie zoals bij mij uitgevoerd. Casconummer 88, zeilnummer 48.
Overigens vind ik het nog steeds onbegrijpelijk dat een schip zou kunnen zinken als gevolg van de reden zoals bij de Annie wordt opgegeven.

Hier is dat plaatje:

Antwoorden op discussie

RSS

© 2024   Gemaakt door Jason Brooks.   Verzorgd door

Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden